Gratis adviezen voor aquarium en vijver
Home
Aquarium algemeen
waarom eigenlijk?
therap. aquarium
plaatsing
waar kies je voor?
Vissen
Ongewervelde dieren
Zoetwater Aquarium
Stappenplan Aquarium
Sitemap
Referenties
Gastenboek


De beste
plek voor het aquarium

Een aquarium kunt u eigenlijk neerzetten waar u maar wilt, dus daar waar het u het beste uitkomt, als u er maar voor zorgt dat er niet te veel direct zonlicht in het aquarium kan vallen. 

Licht
Een klein beetje zonlicht, dat in het aquarium valt, kan weliswaar een prachtig effect geven, maar iets teveel zonlicht veroorzaakt al snel algenproblemen en dergelijke. Dus, zeker als u voor het eerst een aquarium neemt is het het beste om het aquarium op een plaats neer te zetten waar geen of vrijwel geen zonlicht in het aquarium valt.
 
Gewicht
Afhankelijk van de grootte kan een gevuld aquarium een behoorlijk gewicht op de vloer betekenen.
Een aquarium van 1 meter 20 lengte, 40cm breed, en 45cm hoog kan  216 liter water bevatten. Samen met de inrichting en het meubel komt dit al snel op een gewicht van ruim 300 kilo. In normale situaties zal zo’n aquarium geen enkel probleem geven. Maar naarmate het aquarium groter wordt (en vooral als het hoger wordt dan 50 cm) neemt het totale gewicht snel toe en zijn misschien voorzorgsmaatregelen nodig. In dat geval doet u er verstandig aan om informatie in te winnen over de belastbaarheid van de vloer waarop u het aquarium wilt plaatsen.

Bij een houten vloer dient u het aquarium in elk geval zó te plaatsen dat het door de vloerbalken ondersteund wordt.

{Het gewicht aan water in het aquarium (in kilo's) kun je eenvoudig zelf berekenen vanuit het volume. Het volume in liters = het gewicht in kilo's.
Voor de berekening van het volume vermenigvuldig je de lengte (in decimeters = 'aantal centimeters delen door 10') met de breedte en de diepte. Dus voor het aquarium hierboven: 12 x 4 x 4,5 = 216 liter. Maximaal gevuld met water weegt de inhoud alleen dus al 216 kilogram.
Voor berekening van het totaalgewicht mag je hier ongeveer 10% vanaf trekken (omdat je het aquarium
nooit helemaal tot de rand vult en er bovendien ruimte wordt ingenomen door de achterwand, de decoratie en de bodembedekking), waarna je het gewicht van alle spullen die je in het aquarium hebt gedaan en het lege gewicht van het aquarium zelf er weer bij optelt.}

Waterpas
Zorg er voor dat het meubel of andere ondergrond waarop u het aquarium gaat plaatsen voldoende sterk is om het gewicht van het gevulde Aquarium te dragen en goed waterpas staat vóórdat u het aquarium met water vult. Dat is zowel belangrijk voor de stabiliteit van het aquarium als voor het zicht. Er is niets zo lelijk als een scheve waterlijn bij een gevuld aquarium.

Glad oppervlak
Zorg er voor dat het meubel (of andere ondergrond) waar u het aquarium op gaat plaatsen een goed glad oppervlak heeft. Oneffenheden zijn uit de boze. De moderne volglazen aquaria zijn sterk en prima berekend op hun taak. Als er zich echter een oneffenheid onder de glazen bodem van het aquarium bevindt zal de belasting van de glazen bodemplaat op dat punt onevenredig groot worden. Dit kan lekkage of breuk tot gevolg hebben.
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het verstandig een dun laagje polystyreen (piepschuim) of speciaal schuimrubber tussen de ondergrond en het aquarium te plaatsen. De oplossing met polystyreen platen is het goedkoopst maar is minder fraai als de witte kleur zichtbaar blijft na de plaatsing van het aquarium. In zo'n geval is het fraaier het speciale dunne donkergrijze schuimrubber te nemen dat in betere aquariumspeciaalzaken verkrijgbaar is.

Aansluitpunt apparatuur
Let er bij de keuze van de locatie op dat u een stopcontact in de buurt heeft waar u de verlichting en eventuele andere apparatuur op aan kunt sluiten. 


De uitverkoren plek


Meestal zal het aquarium een plek vinden tegen een blinde muur. Het is in de meeste gevallen ook fraaier om één lange zijde van het aquarium dicht te maken. Dit geeft meer mogelijkheden voor een mooi ingerichte beplanting en schuilplaatsen voor de vissen.

In grotere kamers en andere ruimten is het echter ook zeer goed mogelijk om een aquarium als 'room divider' te plaatsen. Uiteraard kun je daarbij denken aan de mogelijkheid om een aquarium in te bouwen in een kast met 'room divider' functie, waarbij het aquarium dan zichtbaar is in een van beide delen van de kamer.

In een dergelijke situatie biedt echter ook een aquarium dat aan beide kanten 'open' is goede mogelijkheden, mits het aquarium breed genoeg is om in het midden over de lengte een 'rotswand' op te bouwen.
Een dergelijk aquarium zou mijns inziens minimaal 70 cm breed moeten zijn bij een lengte van 120 cm. Na de plaatsing van het aquarium maak je hierin dan een tussenwand van b.v. rotssteen of ander geschikt materiaal. Hierin laat je 'natuurlijke' openingen, zodat de vissen straks van de ene ruimte naar de andere kunnen zwemmen. Deze openingen kun je later bij de inrichting van het aquarium afschermen met planten, of een stuk geschikt hout of iets dergelijks.

 

 

 

 

 

Aquarium met Malawicichliden

Biotoopaquaria voor Malawi-cichliden of Tanganyika-cichliden zijn vanwege hun rotspartijen ook zeer goed geschikt voor een 'room divider' functie.
Hetzelfde geldt ook voor een rifaquarium.  Een rifaquarium vraagt echter wel om een behoorlijke kennis en ervaring.

 

Een dergelijk aquarium is dan in beide delen van de ruimte zichtbaar, geeft meer ruimte aan de vissen en zal nog meer variate in gedrag en schoonheid te zien geven.


terug naar boven

AquariumTips.nl is een initiatief van AquariumPlus

Copyright 2012: AquariumPlus

 

 

AquariumTips.nl  | info@aquariumtips.nl